"Terhesnek lenni és szülni olyan, mint egy kanyargós hídon átkelni. Az úton lehetnek segítőid, de Neked kell áthaladni rajta."

Szülés és utána a fekete leves

Dávid Zsuzsa - 2014. 10. 16., Csütörtök

Gyermekágyas sorozat


Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó személyes története szülésről, gyermekágyról a családi összefogásról arról, amikor csak ez az egyetlen járható út. Példaértékű és felemelő.


Te hogyan készültél a gyermekágyas időszakra és a szülésre? 

 

Annak idején jártam várandós jógára, rendszeresen használtam a mélyrelaxációs módszereimet a babámmal való kapcsolat elmélyítésére valamint a vele való kommunikációra, így úgy éreztem, már azalatt  jól megismertük egymást, míg ő pocaklakó volt. A szülésben majd a csecsemőgondozásban  is ezek a módszerek voltak segítségemre: relaxáció, anya-magzat kommunikáció és perinatális haptonómia. Ezen módszerek mellett jó szokásomhoz híven faltam a könyveket, sokat olvastam például a baba méhen belüli fejlődéséről és a szoptatásról.  

 

Kértél-e segítséget ebben az időszakban?

 

 

Hazatérni a kórházból az újszülöttel csodálatos, egyben minden friss anyuka számára újszerű, ismeretlen kihívásokkal teli helyzet. Egy hétig velünk volt otthon az exférjem apasági szabadságon, ez sokat jelentett. Az én helyzetem nehezített terep volt, hiszen egy szövődmény miatt öt nappal a szülés után kórházba kerültem és sürgősségi műtétre volt szükségem. A tágabb család összefogására ebben a helyzetben volt szükség, hiszen folyamatosan ingáztak a kórház és a baba között, hogy mindig legyen friss anyatej a számára, illetve amikor csak lehetett, behozták hozzám a babát amíg lábadoztam.

 

Nóra_450x675.jpg

 

Ahogyan te megélted ezt az időszakot, befolyásolta-e azt, hogy most mivel foglalkozol?

 

Igen,  valószínűleg. A szülést követő 1,5 évben műtétek, kezelések sora várt rám, sokára derült csak ki, hogy a panaszaimat endometriózis okozza. Az orvosi és az alternatív kezelések sem hoztak eredményt, én pedig kevesebbet tudtam törődni a kisbabámmal, mint szerettem volna, így a 9. ezúttal már életmentő műtét után elhatároztam, hogy valamilyen módon ki kell jönnöm ebből a helyzetből.

Így született meg a könyvem, (Amikor  a méhem ellenem fordul- Az endometriózis, Medicina, 2012), a blogom, www.endoblog.hu és a Facebook közösségem is: www.facebook.com/endometriozisnelkul

 

Milyen problémákkal keresnek meg Téged a nők?

 

Az Endoblog.hu-nál krónikus női betegségekkel küzdőknek segítek  önértékelésük megőrzésében, életminőségük javításában, a betegségből eredő magánéleti-, munkahelyi-, párkapcsolati problémáik orvoslásában, a pszichés egyensúly megteremtésében és a pozitív jövőkép kialakításában.

 

Praxisomban eleinte – valószínűleg a Medicina Könykiadónál

 2012-ben megjelent könyvemnek köszönhetően- kizárólag endometriózissal élő nők szerepeltek, ám hamarosan egyre többen kerestek fel egyéb női problémákkal is. Így kezdtem el foglalkozni daganatos megbetegedésekben szenvedőkkel, termékenységi zavarokkal küzdőkkel, funkcionálisan meddő párokkal,  PCOS betegekkel is. 

Közben pszichológusként folyamatosan továbbképeztem magam, számos módszerspecifikus képzést elvégeztem, és perinatális szaktanácsadóként is lediplomáztam, hogy minél hatékonyabban tudjam segíteni a hozzám fordulókat.

 

Perinatális (szülés-születés körüli) szaktanácsadóként a gyermekvállalást fontolgató nőkkel, várandósokkal és kisgyermekes anyukákkal, párokkal foglalkozom, hogy minél hamarabb bekövetkezhessen a vágyott gyermekáldás, majd  minél harmonikusabban, aggodalmaktól mentesen éljék meg ezt nagy jelentőségű  10 hónapot és az azt követő első éveket.

 

 

Te, mint pszichológus milyen módszereket, eszközöket ajánlasz a nőknek erre az időszakra?

 

 

Pszichológusként és perinatális szaktanácsadóként is javaslom a mélyrelaxációs és stresszkezelő technikák elsajátítását, ami mindig jól jön a kihívásokkal teli időszakban.

A legfontosabbnak pedig a perinatális haptonómia megismerését tartom, mely a szeretetteli kontaktus tudománya. 

Ez a módszer egy pszihoanalitikus alapokon nyugvó, érintésen alapuló módszer, amely sokat segít a várandósságra készülve, a terhesség alatt, a baba-mama kapcsolat elmélyítésében, a szülésnél, valamint az újszülöttel való rutin gondozási feladatoknak is új távlatokat ad. http://endoblog.hu/pszichoterapia/haptonomia

 

 

 További segítség, cikkek: gyermekágyi segítés és a blogban